Îmi place la SCUT pentru că am șansa să învăț despre mine și despre oamenii cu care lucrez

Mă numesc Dafina Neagu și sunt absolventă a facultății de Psihologie și Științele Educației, secția Psihologie, a Universității Transilvania din Brașov. Îmi amintesc cu drag de primii ani de facultate care, pe lângă viața de student, au marcat debutul activității mele de voluntariat. Având ca punct de plecare anul 2015, atunci când am aflat de SCUT prin intermediul facultății, activitățile pe care le-am desfășurat în cadrul asociației au fost destul de variate.

Activități precum: renovarea sediului, participarea la cursuri organizate cu tematici diverse (bolile mentale, nevoile copiilor proveniți din centrele de plasament), sortarea donațiilor pentru beneficiari, participarea la ședințe, organizarea Serbării de Crăciun și a altor evenimente caritabile, realizarea obiectelor handmade (felicitări, candele, accesorii), n-au făcut decât să-mi îmbogățească experiența personală, pentru a deveni om. Am fost pusă în situații în care mi-am spus: Iată, fac și asta!, lucrând astfel la încrederea în sine, ieșind din zona mea de confort. Spre exemplu, pe latura muzicală am lucrat cu beneficiarii, alcătuind un cor de colindători, iar fetelor din centrul de plasament, dornice de a cânta, le-am oferit mici sugestii legate de respirație, de interpretarea unei melodii, pe care un solist vocal trebuie să le cunoască. Un alt exemplu ar fi implicarea mea în proiectul Valoarea diversității. La un pas de schizofrenie, înscris în cursa Brașov Heroes, unde am contribuit mai mult pe partea de promovare.

În prezent susțin atelierul de pictură la centrul de zi, pentru persoanele cu schizofrenie. La fiecare atelier abordăm teme inedite, însoțite de jocuri interactive care ne stimulează creativitatea, aflând despre pictori celebri și operele lor. Ne relaxăm, ne înconjurăm de culoare. Uneori meșterim lucruri frumoase și utile (brățări, suporturi din lut pentru lumânări) și de fiecare dată lăsăm sunetul muzicii să ne mângâie, să curgă liber pe la urechile noastre. Alteori vin cu chitara și intonăm cu toții melodii folk și nu numai, valorificând astfel, efectul terapeutic al muzicii și al poeziei.
Îmi place la SCUT pentru că am șansa să învăț despre mine și despre oamenii cu care lucrez. Aici dăruiesc din bucuria mea pentru muzică și pictură, îmi perfecționez aptitudinile artistice și îmi antrenez abilitățile de comunicare.

Observ fiecare pas pe care l-am făcut și încă îl fac în traseul meu ca voluntar, alături de colegi dedicați. În cadrul Asociației de Servicii Sociale SCUT, am găsit un mediu suportiv, care mă inspiră, persoane care au încredere în mine și în latura mea artistică pe care vreau să o explorez pentru a o utiliza cât mai bine în scopuri curative. Recomandarea mea este de a te alătură echipei SCUT, atâta timp cât ești deschis către un alt tip de învățare, diferit de cel din școală și dornic să ai parte de o călătorie nu numai către propriul sine, ci și către cel al viitorilor tăi prieteni!

Spune colegilor tăi despre platforma de voluntariat
Voluntar@UniTBv

VOLUNTAR 2 UniTBv

Those who can, do. Those who can do more, volunteer.